2014 m. vasario 17 d., pirmadienis

Lietuviški sviestiniai sausainiai

Iš manęs šeimininkė nekokia. Tinka tik kas labai paprasta. O dar geriau, jei tinka gaminti kartu su vaikais :) Sviestinė tešla kaip tik - laaabai greit susiminko, kad neliptų prie rankų (priešingai, jei nėra riebalo tešloje...).





Taigi rankoves vakar atraitojom su Deimante (beklausant šventinių koncertų, skirtų Lietuvos gimtadieniui :)). Tiesa, tešlą pasiruošėm vakar, o išsikepėm šiandien. Bet kaip aš sakau, tai atostogaujančios mamos privalumas - šventes galima prasitęsti :).

Sviestiniams sausainiams reikėjo (orginalus receptas, kurį mes modifikavome čia):

  • 180g sviesto
  • 350 g miltų
  • 3 kiaušiniai (du pilni, vienas trynys)
  • šiek tiek cukraus (dėjom minimaliai, nes glaistas saldus)
  • mėgiamų prieskonių (įbėrėm kardamono)

Glaistui:

  • vieno kiaušinio  baltymo
  • 200 g cukraus pudros
  • maistiniai dažai








 Didžiausią darbą padarė Deimantė:

Sutarkavo sviestą
Pamatavom ir įbėrė miltų, išmaišė
Įmušo du kiaušinius ir vieną trynį (baltymas liko glaistui)
Įbėrė cukraus, prieskonių. Viską gerai išminkėm

Tešlą reikia būtinai pašaldyti bent 1-2 val. Mes palikom nakčiai.

Kitą dieną prie kočiojimo (žaidimų) prisidėjo ir jau Milutė

Formelėmis prispaudėm sausainių ir į išklotą kepimo popieriumi skardą pašovėm į orkaitę 190laips. 20 min.

Išplakiau baltymą, įmaišiau pudros, padalinau į tris dalis (tiesa, panaudojau du baltymus ir glaisto gavosi akivaizdžiai per daug)

Su maistiniais dažais nudažėm
Žinoma, taip dažė Milutė :)

Kepiniai ir stalo žaidimai apie Lietuvą galėtų tapti tradicija minint valstybines šventes:



 Gaminant kartu su vaikais, visada nutinka trys dalykai:

1. Netvarkos padvigubėja (jei vaikas visai mažas, tai ir patrigubėja, paketvirgubėja...)
2. Galutinis rezultatas - ne itin išvaizdus
3. Puošybai kepinių lieka ženkliai mažiau, nei buvo iškepta - mažuosiuose pilvukuose dingsta nepastebimai ir be puošmenų. :)


:)

1 komentaras: